Infertilitatea este o afecțiune a sistemului reproducător feminin sau masculin, definită prin incapacitatea de a obține o sarcină după 12 luni de contact sexual neprotejat. În cazul femeilor de peste 35 ani, infertilitatea înseamnă că nu au reușit să rămână însărcinate după 6 luni de încercări.
La femei, printre altele, infertilitatea poate fi cauzată de o serie de anomalii ale ovarelor, uterului, trompelor uterine și sistemului endocrine.
La bărbați, infertilitatea este cauzată cel mai frecvent de probleme la ejaculare, absența sau nivelurile scăzute ale spermatozoizilor sau probleme de mișcarea (motilitate) a spermatozoizilor.
Infertilitatea poate fi de două feluri:
- Infertilitate primară - atunci când sarcină nu a fost niciodată obținută;
- Infertilitate secundară - atunci când în trecut a fost obținută cel puțin o sarcină.
Fertilitatea scade odată cu înaintarea în vârstă, mai ales la femei. La 30 ani femeile sunt aproximativ la jumătate mai fertile decât la 20 ani, iar șansele femeilor de a concepe un copil scad semnificativ după vârsta de 35 ani.
Deși incapacitatea de a concepe un copil poate fi stresantă și frustrantă, există o serie de tratamente pentru infertilitatea feminină și masculină. Jumătate dintre cuplurile care urmează un tratament pot avea în cele din urmă un copil, fie singuri, fie cu ajutor medical.
Cât de frecventă este infertilitatea
- Infertilitatea afectează milioane de femei și bărbați de vârstă reproductivă din întreaga lume. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, între 48 și 186 de milioane de oameni trăiesc cu infertilitate la nivel global;
- Aproximativ 13 din 100 de cupluri sunt afectate de infertilitate;
- Studiile arată că aproximativ o treime din cazurile de infertilitate pot fi atribuite infertilității feminine, în timp ce problemele bărbaților reprezintă o altă treime din cazurile de infertilitate. Restul de o treime din cazuri poate fi cauzat de o combinație de infertilitate masculină și feminină sau poate să nu aibă o cauză cunoscută.
Care sunt simptomele de infertilitate și când trebuie să vă adresați medicului specialist
Faptul că nu se produce o sarcină după un an de raporturi sexuale neprotejate e principalul semn al infertilității. În cazul femeilor, ar trebui să vedeți un medic dacă:
- Aveți 35 ani sau mai mult și încercați să rămâneți însărcinată de șase luni sau mai mult;
- Aveți peste 40 ani;
- Aveți menstruații neregulate, dureroase sau absente;
- Ați fost diagnosticată cu endometrioză sau boală inflamatorie pelvină;
- Ați suferit mai multe avorturi spontane;
- Ați urmat un tratament pentru cancer.
În cazul bărbaților, aceștia ar trebui să se adreseze medicilor dacă:
- Aveți o producție scăzută de spermatozoizi;
- Aveți un istoric medical de probleme testiculare, de prostată sau probleme sexuale;
- Aveți testicule mici sau un scrot umflat;
- Ați urmat un tratament pentru cancer;
- Aveți rude de gradul I care s-au confruntat cu probleme de infertilitate.
Care sunt cauzele infertilității feminine și masculine
Cauzele infertilității feminine
- Tulburări hormonale - hiperprolactinemia, o afecțiune în care aveți prea multă prolactină - hormonul care stimulează producția de lapte matern; hipertiroidism (exces de hormon tiroidian), hipotiroidism (deficit de hornom tiroidian);
- Anomalii uterine – polipi uterini, fibrom uterin;
- Afecțiuni ovariene - cum ar fi sindromul ovarului polichistic;
- Obstrucția trompelor uterine - adesea cauzată de inflamația trompelor uterine (salpingită);
- Endometrioza - apare atunci când țesutul endometrial crește în afara uterului, afectând funcția ovarelor, a uterului și a trompelor uterine;
- Insuficiență ovariană primară (menopauză precoce) - când ovarele încetează să funcționeze și menstruația se termină înainte de 40 de ani;
- Aderențe pelvine - benzi de țesut cicatricial care leagă organele și care se pot forma în urma unei inflamații sau intervenții chirurgicale;
- Cancerul și tratamentul acestuia – bolile oncologice ale sistemului reproducător feminin afectează adesea fertilitatea feminină.
Cauzele infertilității masculine
- Probleme de ejaculare – cum ar fi ejacularea retrogradă, o problemă în care o cantitate din spermă ajunge în vezica urinară în loc să fie eliminată prin penis;
- Oligospermie – scăderea numărului de spermatozoizi per ejaculat;
- Azoospermie – absența spematozoizilor din lichidul seminal;
- Varicocel – afecțiue a venelor de la nivelul testiculului. Este cea mai frecventă cauză reversibilă de infertilitate masculină;
- Infecții – cum ar fi epididimita și orhita sau boli cu transmitere sexuală, precum chlamydia, gonoreea sau HIV;
- Tumori maligne și benigne ale aparatului reproducător masculin;
- Tulburări hormonale;
- Supraexpunerea la anumiți factori de mediu, cum ar fi pesticide și alte substanțe chimice, radiațiile.
Care sunt factorii de risc pentru infertilitatea feminină și masculină
Factorii de risc pentru infertilitatea feminină includ, dar nu se limitează la:
- Vârsta peste 35 ani;
- Supraponderabilitatea sau obezitatea;
- Anumite infecții cu transmitere sexuală;
- Fumatul;
- Consumul de alcool;
- Afecțiuni precum boala inflamatorie pelvină;
- Utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene sau antipsihotice;
- Consumul de droguri.
Factorii de risc asociați cu infertilitatea masculină includ, dar nu se limitează la:
- Supraponderabilitatea sau obezitatea;
- Fumatul;
- Leziuni anterioare asupra testiculelor;
- Supraîncălzirea testiculelor;
- Istoric medical de testicul necoborât;
- Consumul de alcool;
- Consumul de droguri.
Cum este diagnosticată infertilitatea feminină și masculină
Atât la femei, cât și la bărbați, diagnosticul urmărește depistarea cauzei care a dus la infertilitate și cuprinde într-o primă fază istoricul medical, anamneza (discuția cu pacientul) și examenul fizic la medicul ginecolog/urolog. În a doua etapă vor fi recomandate mai multe teste.
Investigațiile recomandate pentru infertilitatea feminină sunt:
- Analize de sânge – pentru a măsură nivelul hormonilor implicați în ovulație;
- Explorări imagistice - ecografia pelvină este necesară pentru a depista boli uterine sau ovariene. Uneori, o sonohisterogramă este utilizată pentru a examina atent interiorul uterului, medicul obținând informații care nu sunt văzute la o ecografie obișnuită;
- Histerosalpingografie – investigație imagistică indicată pentru examinarea uterului și a trompelor uterine;
- Testarea rezervei ovariene - această testare implică teste de sânge și examen ecografic pentru a determina numărul de ovule disponibile pentru ovulație;
- Testare genetică.
În funcție de particularitățile fiecărei paciente, uneori pot fi necesare teste suplimentare:
- Histeroscopie – investigație minim-invazivă ce este utilizată pentru a depista boli uterine;
- Laparoscopie – metodă de diagnostic ce necesită abordare chirurgicală minim-invazivă. Investigația ajută la examinarea trompele uterine, ovarelor și uterului și poate identifica endometrioza, obstrucții ale trompelor uterine și probleme cu ovarele și uterul.
Investigațiile recomandate pentru infertilitatea masculină sunt:
- Spermograma și spermocultură – analizează lichidul seminal și evaluează cantitatea și calitatea spermatozoizilor. Medicul vă poate cere una sau mai multe probe de sperma. În unele cazuri urina poate fi testată pentru prezența spermatozoizilor;
- Explorări imagistice – cum ar fi ecografia transrectală sau testiculară/scrotală;
- Teste de sânge - pentru a determina nivelul de testosteron și alți hormoni masculini;
- Testare genetică - pentru a determina dacă există un defect genetic care cauzează infertilitatea;
- Biopsie testiculară – poate fi recomandată în anumite cazuri pentru a identifica anomaliile care contribuie la infertilitate.
Care sunt opțiunile de tratament pentru infertilitatea feminină și masculină
Tratamentul infertilității depinde de cauza acesteia. Atât la femei, cât și la bărbați, în prima fază tratamentul se va axa pe modificarea stilului de viață prin controlul factorilor de risc. Mai exact, dacă fumează, pacienților li se va recomanda să renunțe. Dacă sunt obezi, pacienților li se va recomanda să slăbească, să facă sport și să aibă o dietă echilibrată.
În a doua etapă, medicul specialist va poate oferi mai multe opțiuni de tratament. Pentru tratarea infertilității feminine se poate recomanda:
- Stimularea ovulației cu medicamente – aceasta este opțiunea principală pentru femeile care sunt infertile din cauza tulburărilor de ovulație. Aceste medicamente reglează sau induc ovulația.
- Tratament chirurgical pentru restabilirea fertilităţii - problemele uterine precum polipii endometriali, țesutul cicatricial intrauterin și unele fibroame pot fi tratate prin intervenție chirurgicală histeroscopică. Endometrioza, aderențele pelvine și fibroamele mai mari pot necesita intervenție chirurgicală laparoscopică.
Pentru tratarea infertilității masculine se poate recomanda:
- Tratament medicamentos - anumite medicamente pot îmbunătăți numărul de spermatozoizi și probabilitatea de a obține cu succes o sarcină. Aceste medicamente pot crește funcția testiculară, inclusiv producția și calitatea spermei.
- Tratament chirurgical - pentru unele afecțiuni care obstrucționează canalele ejaculatoare, intervenția chirurgicală poate fi capabilă să inverseze blocajul și să restabilească fertilitatea. În alte cazuri, repararea chirurgicală a varicocelului poate îmbunătăți semnificativ șansele ca partenera să rămână însărcinată.
- Proceduri de recuperare a spermei – se referă la tehnici prin care se obțin spermatozoizi atunci când ejacularea este o problemă sau când nu există spermatozoizi în lichidul ejaculat. Aceste proceduri pot fi utilizate și în cazurile în care sunt planificate tehnici de reproducere asistată și numărul de spermatozoizi este scăzut sau anormal.
Tehnici de reproducere asistată
În cazul în care niciuna dintre variantele de tratament nu funcționează, medicul vă poate recomanda tehnicile de reproducere asistată pentru a obține o sarcină.
- Inseminarea intrauterină – procedură folosită pentru a ”grăbi” procesul natural de fertilizare. Prin inseminarea intrauterină spermatozoizii sunt plasați direct în uter în perioada ovulației. Inseminarea intrauterină este o tehnică de reproducere asistată simplă, diferită de fertilizarea in vitro.
- Fertilizarea in vitro - este cea mai comună tehnică de reproducere asistată ce implică stimularea și extragerea mai multor ovule mature, fertilizarea lor cu spermatozoizi în vitro, adică în afara corpului uman, apoi embrionii sunt implantați în uter la câteva zile după fertilizare.
Care este prognosticul pentru persoanele care se confruntă cu infertilitate
Diagnosticul de infertilitate nu înseamnă că visele tale de a avea un copil s-au încheiat. Poate dura ceva timp, dar multe cupluri care se confruntă cu infertilitate vor putea în cele din urmă să aibă un copil. Unii vor reuși acest lucru pe cale naturală, în timp ce alte cupluri vor avea nevoie să apeleze la tehnici de reproducere asistată.
Dacă un anumit tratament pentru infertilitate duce sau nu la o sarcină poate depinde de mulți factori. În unele cazuri este posibil ca o problemă de infertilitate să nu poată fi tratată.
Poate fi prevenită infertilitatea?
Unele tipuri de infertilitate nu pot fi prevenite. Cu toate acestea, aveți mai multe șanse de a nu vă confrunta cu probleme de fertilitate dacă mențineți un stil de viață sănătos.
Pentru femei:
- Renunțați acum la fumat;
- Evitați alcoolul și drogurile recreative;
- Limitați consumul de cofeină;
- Faceți sport;
- Pierdeți în greutate. A fi supraponderală sau obeză poate afecta producția de hormoni și poate provoca infertilitate.
La bărbați:
- Evitați consumul de droguri, alcool și fumatul;
- Evitați temperaturile ridicate găsite în căzile cu hidromasaj și băile fierbinți, deoarece acestea pot afecta temporar producția și motilitatea spermei;
- Evitați expunerea la toxine industriale sau de mediu, care pot afecta producția de spermă;
- Faceți exerciții fizice moderate. Sportul poate îmbunătăți calitatea spermei.
Bibliografie